dijous, 8 de setembre de 2016

IC 5146 - COCOON NEBULA

Avui us presento la Nebulosa IC5146, també anomenada Cocoon Nebula, que vaig fotografiar, junt amb la Júlia Mas, la passada nit del dia 24 d' agost, mentre estavem de vacances a Albanyà.
El tub telescòpic era un reflector MEADE de 150 mm / 750mm, de no gaire potència, i a sobre, pel que vaig poder comprovar un cop fetes les fotos, no gaire ben ajustat, pel que les imatges dels estels es deformen lleugerament en els extrems de la fotografia (estava lleugerament descolimat). Però..., si fos perfecte, no tindria gràcia, oi? Així tinc el repte de millorar.
Aquesta nebulosa està situada a la constel•lació del Cigne, que és la que domina la zona cenital del cel d' estiu (la zona més alta del cel, just a sobre la vertical dels nostres caps). El color vermellós de la nebulosa, ens diu que es tracta d' una nebulosa d' emissió, és a dir, un indret on s' estan creant estrelles noves. La llum vermella és l' hidrògen excitat per les joves estrelles en formació, que reflecteixen en els seus extrems una intensa llum blavosa. Té uns 15 anys llum de diàmetre, i està a una distància de nosaltres equivalent a 4.000 anys llum.
Al seu voltant hi ha una zona de núvols de pols interestel•lar opacs, que no deixen passar la llum dels estels que hi ha darrera seu. Això és característic d' algunes zones dels braços espirals de la Vía Làctea, i són la mena de núvols que no ens permeten veure la inmensitat d' estels que hi ha en el centre de la nostra galàxia.
D' aquesta foto he seleccionat i ampliat una petita porció de la mateixa, on es pot veure una curiosa formació d' estrelles en forma de corba. Realment no estan en aquesta posició, sino que el núvol que hi ha al seu costat té aquesta forma, i tapa els estels que hi ha darrera, donant aquesta curiosa sensació.
Espero que us agradi.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada