dimecres, 19 de febrer de 2014

M13 - El cúmul globular d' Hércules

Aquesta vegada penjo una imatge que vaig obtenir el passat estiu des del Pirineu de Girona. Es tracta del brillant cumul globular d' Hércules. Un dels objectes més vistosos de l' hemisferi nord, que és visible a simple vista i amb uns petits prismàtics.
La imatge està feta amb un newton de 200mm d' obertura. Mostra la característica creueta en les estrelles, que es produeix degut al disseny dels telescopis newton, i en concret a la seva aranya metàl·lica que sosté el mirall secundari.
A la imatge també podeu veure que té una deformació paulatina en la forma de les estrelles, conforme ens anem allunyant del centre de la imatge. És l' aberració esfèrica, que es produeix en els miralls d' augment, com els que composen el mirall principal dels newton. Això es corregeix amb un aplanador de camp, però en aquesta imatge no el vaig fer servir.


Al 1974 des de Monte Arecibo es va enviar a través d' un radiotelescopi una senyal en direcció a aquest cúmul. No hi arribarà fins dins d' un 22.500 anys. I si algú decideix contestar-nos, no rebrem la resposta fins d' aquí a uns 45.000 anys. Voleu dir que encara existirà la humanitat al nostre planeta???.

Bona nit, i bons cels.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada